Gør Vesten verden bedre?

Gør Vesten verden bedre?

 

Af Henrik Dahl & Jan Øberg

27. juni 2018

17 år efter 11. september og USA’s invasion af Afghanistan spørger Ræson: Gør vesten verden bedre?

Chefredaktionen skriver: På en række områder har præsident Trump udfordret den traditionelle opfattelse af USA’s globale rolle, og givet sine allierede – herunder EU-landene – lejlighed til at overveje hvor langt de fælles interesser rækker. I Mellemøsten har Iran, Saudi-Arabien og Rusland de seneste år indtaget nye roller. I Asien bliver Kina stadig stærkere. En række iagttagere har de seneste år – med eller uden beklagelse – erklæret, at vestens mulighed for at sætte dagsordenen er ved at brænde endegyldigt ud.

I en række artikler rejser RÆSON disse temaer over for eksperter, politikere og meningsdannere, herunder fredsforsker Jan Øberg og medlem af Folketinget, sociolog Henrik Dahl.

I denne email-duel – “To meninger mødes” – skriver de på skift, fire indlæg hver.

Artiklen er på 4.600 ord – det er ret langt for RÆSONs netartikler, og den kan derfor downloades her i én pdf.

Dahl lægger for med sit svar på spørgsmålet: Gør vesten verden bedre?

 

 

Jan Øberg (f.1951) er ph.d. i sociologi, medstifter af samt leder af TFF – Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (grundlagt 1986). TFF beskriver sig selv således: “Den eneste helt folkeligt finansierede og all-volunteer tænketank på området. Har godt 50 “Associates” rundt om i verden, der arbejder for TFF’s grundlæggende norm, nemlig Artikel 1 i FN-Erklæringen om at fred skal skabes med fredelige midler. TFF kritiserer ikke bare tingenes tilstand men arbejder med konstruktive fredsløsninger. I årenes løb er det sket i alle dele af det tidligere Jugoslavien, Georgien, Burundi, Irak, Iran og Syrien og nu langs den nye Silkevej fra Shanghai til Venedig, der kombinerer akademiske analyser og kunstfotografi”.
Øberg er tidligere leder af Fredsforskningsinstituttet ved Lund Universitet (LUPRI) og tidligere generalsekretær for Den Danske Fredsfond i København.

Henrik Dahl (f.1960) er uddannet sprogofficer (i russisk), cand.scient.soc. og M.A. in Communications fra University of Pennsylvania. Var bl.a. været medstifter og ejer af analysefirmaet Advice Analyse (siden 2005 “Explora”), vært på P1-programmet “Dahls Duel” (2004-05). Medlem af Folketinget siden 2015 for Liberal Alliance (opstillet 2014). Forfatter til bl.a. “Hvis din nabo var en bil” (1997), “Den kronologiske uskyld” (1998), “Den usynlige verden” (2008) og “Spildte kræfter” (2011), medforfatter til “Borgerlige ord efter revolutionen” (1999).

Foto
G7-topmøde i Quebec, 2018

 

One Response to "Gør Vesten verden bedre?"

  1. Bodil Waldstrøm   June 27, 2018 at 2:06 pm

    Det er frygteligt at læse, hvor langt der er imellem jer! Jeg er naturligvis i de store træk enig med dig, Jan Oberg, men jeg er rystet over Henrik Dahls manglende indsigt og forståelse for virkeligheden. Jeg griber mig selv i at tænke, om han mon var ærlig og virkelig SELV mente, hvad han skrev. Jeg er stadig i tvivl. Det, han skriver, minder for meget om det, vi hører dag ud og dag ind i mainstream medierne. Uhyggeligt.

    Lars Jørgensen, der er I DEN GRAD brug for din kommende bog. Der er SÅ meget at oplyse om, og du ved det (både at og hvad 🙂 )!

    Reply

To promote dialogue, write your appreciation, disagreement, questions or add stuff/references that will help others learn more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.